tiistai 18. kesäkuuta 2013

Pionit     Ihanan herkkiä pioneita, joita kävin napsimassa vanhempieni pihalta sunnuntaina. Nyt on taas tuoreita kukkia kotona piristämässä. Täytyy nyt nauttia niistä, sillä pian pioneiden aika alkaa vaan olla ohitse. Omalle pihalle haluan ehdottomasti istuttaa pioneita ja kaivelinkin & lainasin hiukan ohjeita niiden hoitoon täältä 
Pioneissa on valinnanvaraa. Ruohovartiset pionit viihtyvät lähes koko maassa, jos niillä on talvisin suojanaan lumipeite.
Pioneja voi istuttaa yksittäiskasveiksi tai omiksi ryhmikseen. Ne sopivat erinomaisesti myös suuriin kukkaryhmiin muiden rotevien kasvien joukkoon.
 

Pionin kasvupaikka ja lannoitus

 • Pionien kasvu on rehevää, joten ne tarvitsevat reilusti aurinkoa ja ravinteita. Pionit viihtyvät auringossa ja aukealla paikalla. Suurten puiden läheisyyttä tulee välttää, sillä ne varjostavat ja vievät maan ravinteet.
 • Korotettu kasvupenkki tai loivasti viettävä rinne ovat eduksi, sillä vesi ei saa jäädä makaamaan pionien juurelle.
 • Alppiruusujen ja atsaloiden lailla pionit pitävät melko happamasta maasta.
 • Kevätlannoitukseen käytetään puutarhan yleislannosta ellei käytettävissä ole kanan- tai lehmänlantavettä. Kompostiakin voi käyttää, mutta ohuena kerroksena, koska juurakkoa ei saa peittää syvälle.
 • Kukinnan varmistaa fosforipainotteinen syyslannoite heinä–elokuussa.

Menestymisvyöhyke ja pienilmasto

Menestymisvyöhykkeillä ei ole pionille suurta merkitystä, sillä viihtymisen ratkaisee paikan pienilmasto ja muut olosuhteet. Kaikkia pioneja kannattaa kokeilla vielä viidennellä vyöhykkeelläkin.
Esimerkiksi tillipioni ja puupionit viihtyvät paremmin Savossa kuin hyväksi kasvuvyöhykkeeksi luokitellussa Lounais-Suomessa.
Jalopionien tiedetään kasvavan hyvin Etelä-Lapin jokilaaksoissa, tillipioni menestyy Keski-Lapissa ja kestävä kuolanpioni Utsjoella asti.

Pionin istuttaminen

Pionit istutetaan mieluiten keväällä

Pionintaimet hankitaan ja istutetaan mieluummin keväällä, jolloin jaloilla kasveilla on koko kasvukausi aikaa juurtua uudelle paikalleen. Astiataimia voi kuitenkin istuttaa koko kesäkauden, maan eteläosissa aina syyskuun puoliväliin saakka.

Multa

Hyvärakenteinen puutarhamulta sopii kaikille pioneille, mutta jalopionit viihtyvät myös savimaassa. Tillipioni, kaukasianpioni ja tarhapionit hyötyvät, jos niiden kasvualustaan sekoitetaan karkeaa hiekkaa. Ohut hiekkakerros myös maan pinnalla suojaa sienitaudeilta.

Istutussyvyys

Pionit istutetaan lähelle mullan pintaa. Juuren päällä saa olla vain pari senttiä multaa. Poikkeuksen tekevät jalopionit, sillä niihin kehittyy helposti silmuja myös maan alla. Jalopioneiden multakerroksen paksuus saa olla 3–5 senttimetriä. Puupionit voi istuttaa hiukan syvempään. Juurenniskan päälle voi laittaa 5–10 senttimetriä multaa.
 

Pionin kastelu

Istutuksen jälkeisinä vuosina pioneja kastellaan kuivien jaksojen aikana, mutta maltillisesti. Tavoitteena on saada kasvi kehittämään voimakas ja syvälle työntyvä juuristo. Pionit ovat kotiseuduillaan tottuneet kasvukaudelle ajoittuvaan pitkään, kuivaan jaksoon.
   
   

  Pionin siirtäminen ja jakaminen

  Pioni voi kasvaa samalla paikalla jopa vuosikymmeniä. Viljelyohjeissa neuvotaan yleensä välttämään pionien siirtämistä ja jakamista. Viime vuosina kerätty tieto kumoaa kuitenkin väittämät siitä, että näistä toimenpiteistä olisi pioneille vahinkoa.
  Jos juurakko nostetaan maasta kukinnan jälkeen elokuussa ja istutetaan välittömästi takaisin maahan, kasvi jatkaa kasvuaan ja kukkii seuraavana kesänä kuten ennenkin.
  Elokuu on sopiva aika myös pionin jakamiseen. Kun jokaisessa jako-osassa on juuria ja silmuja, ja ne istutetaan oikeaan syvyyteen, kasvi odottaa tyytyväisenä seuraavaa kevättä. Juurtumisen jälkeen, kun kasvu on hyvässä vauhdissa, jakotaimet kastellaan vahvistavalla lantavedellä.


  Pioneita siis vaan istuttelemaan, kun pihallinen koti saadaan :)

2 kommenttia :

 1. Pionit ovat ihastuttavia. Viime vuonna kotipihan pionit hakkautuivat rankkasateessa maahan eikä niistä moni kukkinut. Nyt ne eivät ole vielä edes kukassa, mutta nuppuja on todella paljon.

  Ensimmäiset ulkona kukkivat näin Sinebrykoffiin museon takana viikonlopuna. Siellä on isot kukkapenkit pionia täynnä, niistäkin vasta enimmäiset ovat puhjenneet kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siellä on, pitääkin käydä huomenna ihatelemassa, kun siitä ohi kävelen :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi !