perjantai 26. toukokuuta 2017

Käsintehty Beni-Ouarain

 * Yhteistyössä Sukhimatot


   Lisää sisustusta, sillä esittelen teille nyt yläkerran mattomme, joka aiemmin vilahtikin kuvissa. Yläkerrassa, meidän makuuhuoneessa / työtilassa ei ole lattialämmitystä ja talviaikaan lattia on todella kylmä.  Tila kaipasi jotain ylellisen pehmeää ja lämmintä, mutta sopivaa mattoa ei vaan osunut kohdalle, sellaista johon en kyllästyisi. Ilman mattoa tila oli liian paljas. Sattumalta alkuvuodesta sain yhteydenoton Sukhimatoilta yhteistyöntiimoilta.  

Sukhi on nepalia ja tarkoittaa onnellista. Heidän tarkoituksenaan on tehdä onnelliseksi niin mattojen uudet omistajat kuin niiden valmistajatkin. Kauniita ja laadukkaita mattoja valmistavat naiset käsityönään niin Nepalissa, Intiassa, Turkissa ja Marokossa. Sukhi huolehtii, että mattojen tekijät saavat oikean korvauksen tekemästään työstä. Sukhi ei käytä minkäänlaisia välikäsiä tai tukkuliikkeitä. Heillä ei ole varastoja tai liiketiloja. Jokaisen maton valmistus alkaa vasta tilauksen saapuessa asiakkaan toiveiden mukaan. Näin säästyy paljon rahaa ja tuo säästö näkyy suoraan mattojen hinnoissa. Sukhi haluaa tarjota mattoja, joista nautit ilman että maksat niistä liikaa.

 Olin joskus aiemmin ihaillut netissä Sukhin mattoja, erityisesti  Beni Ouarain -mattoja.
Beni Ouarainin - " mustavalkoiset " paimentolaismatot ovat olleet pitkään taas suosiossa ja ne todella kestävät sisustuksessa aikaa. Sopivat niin hyvin skandinaaviseen sisustukseen. Matot on tehty
100 % lampaanvillasta ja ne ovat täysin luonnollisia. Beni Ouarain on viittaus paimentolaisheimoihin Marokossa. Vuoristossa asuvat berberi- heimot ovat valmistaneet mattoja kautta aikojen. Lampaanvillamatot ovat ehkä tunnetuin marokkolaisista paimentolaismatoista. Sen pelkistetyt geometriset kuviot , hillitty valkoinen tai norsunluun sävyinen valkoinen pohjaväri ovat säilyneet samanlaisina vuosisatojen ajan. Käsinkudottujen Beni Ouarain -mattojen valmistus vaatii valtavasti taitoa. Tämä taito välittyy edelleen äidiltä tyttärelle. Matoissa on kuvioita, jotka usein heijastelevat kutojan omaa elämää. Beni Ouarain -matoissa esiin tulevia teemoja ovat esimerkiksi syntymä, hedelmällisyys, luonto, naiseus, paimentolaiselämä ja erilaiset uskomukset. Näiden symbolien uskotaan toisinaan varjelevan pahoilta hengiltä. Siksi matoissa on usein myös hyvää onnea tuovia symboleja ja heimojen seremonioihin liittyviä symboleja.


Yhteistyön merkeissä sain valita meille maton. Ihastuin heti Aicha- kuvioiseen Beni Ouarain- mattoon. Siinä on keskellä perinteinen salmiakkikuvio. Maton toimitusajaksi arvioitiin noin 3kk, mutta matto tulikin meille paljon nopeammin suoraan Marokosta. Maton meille oli valmistanut Izza niminen nainen ja hänen " puumerkkinsä " oli maton mukana. Se tekee matosta todella henkilökohtaisen. Arvostan, sillä maton valmistus vaatii paljon työtä. Meidän matto on kooltaan 100cm x 140cm. Mattoja myydään useassa eri koossa ja sellaisen saa tilattua räätälöitynä myös omiin mittoihin. Paksut käsityönä valmistetut villamatot ovat toki arvokkaita, mutta Beni Ouarainin maton saa Sukhimattojen kautta paljon edullisemmin kuin muualta. Matto on ollut meillä käytössä helmikuun lopusta ja täytyy sanoa, että todellista mattorakkautta on jälleen ilmassa. Se on paljaan jalan alla niin pehmeä ja lämmin. Miten ihanaa talviaikaan oli laskea paljaat varpaat lämpimälle matolle kylmän lattian sijaan. Pehmeys mattoon saadaankin valmistusprosessin aikana. Valmis matto pestään 2-3 kertaa vähintään ennen kun se lähetetään asiakkaalle. Sitä ennen se vielä kuivatetaan luonnollisesti lämpimässä auringossa.  Maton hoito on helppoa, sillä säännöllinen imurointi pitää sen hyvänä. Kokeilin mattoa myös testinä toisinpäin. Sopii hyvin pidettäväksi noinkin. Sukhimatoilta löytyy Beni-Ourarain -mattojen lisäksi myös  huopapallomattojavillamattoja sekä tilkkumattoja. Meidän makuuhuoneemme muuttui uuden maton myötä paljon kodikkaammaksi. Mitä tykkäätte ?7 kommenttia :

 1. Todella kaunis huone ja matto <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hanna kauniista kuvista ja ihanasta postauksesta <3
  Toivottavasti matosta on iloa vielä vuosiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla. Matto on niin ihana, siitä on todella iloa. Teki makuuhuoneesta niin viihtyisän.

   Poista
 3. Aivan ihana matto! ja ihastuin myös tuohon tasoon. Kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
 4. Onpa ihanan näköinen makuuhuone! Mistä tuo kiva taso ja päiväpeite on ostettu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vielä vähän kesken kyllä. Taso oli meillä jo Kalliossa. Se on ihan Bestå - sarjaa ja päällä massiivitammitaso. Olen vähän kyllästynyt tasoon ja pohtinut jos käsittelisin uudelleen.. toisaalta se taas tuo lämpöä tilaan noin! Päiväpeitto on ihan vaan täkki ja sekin Ikeasta :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi !