lauantai 19. lokakuuta 2013

Unikoulu

      Olin jo täysin unohtanut kirjoitella unikoulustamme, jonka pidimme pari viikkoa sitten. Neitihän nukkui aina sinne 6kk asti suhteellisen hyvin. Puolivuotta täytettyään yöt muttui levottomiksi ja ruokaa piti saada vähän väliä ja omassa sängyssä nukkuminenkaan ei olisi kiinnostanut. Poikakin heräili siskon kitinään öisin. Tuntui,että sain itsekin nukuttua aina max pari tuntia kerrallaan. Päivisin lapset nukkuvat eri aikaan joten tuntui, että aloin olla aika poikki. Päätettiin sitten pitää unikoulu, jotta koko perhe jaksaa paremmin. Kolme yötä siinä meni ja sen jälkeen neiti on nukkunut hyvin. Yöunille käydään 20-21 aikaan ja aamuyöstä hän herää 5-6 aikaan, tankkaa maitoa ja nukahtaa vielä tunniksi pariksi. Päivärytmikin muuttui unikoulun myötä paremmaksi, vaikka pientä ongelmaa tuottaa vielä toiset päiväunet, joita neiti ei millään nukkuisi kotona. Se oma piha auttaisi asiaan paljon ! Unikoulun myötä olen itsekin energisempi, kyllä uni vaan tekee hyvää. Unikoulumuotoja on erilaisia, meillä tassuteltiin ja välillä rauhoiteltiin sylissä. Ensimmäinen yö on se pahin. Poika oli sen yön mummilassa hoidossa. Meillä unikoulun piti isi. En edes näyttäytynyt tytölle yöllä. Vauvat pärjää ravinnotta yöt 6kk eteenpäin, mutta me aloittelimme kiinteät vasta niihin aikoihin joten ensin piti päästä niissä säännöllisyyteen. Useat vauvelit kuitenkin tarvitsee aamuyöstä vielä maitoa, kuten meidänkin neiti ja nukkuuhan tuo noin 9h unet putkeen kuitenkin syömättä. Muistan, että pojan kanssa meni samalla lailla. Neiti syö viisi ateriaa  päivässä ja sen lisäksi imetän. Ruokahalu on kasvanut unikoulun myötä entisestään ja niinhän on tarkoituskin. Neiti oli selvästi itsekin väsynyt jatkuvasta yöheräilystä, josta oli muodostumassa tapa tapa. Nyt koko perhe jaksaa paremmin. Nyt nuo lapset on vaihteeksi vaan flunssassa. Tuntuu, että aina sisarusuinnin jälkeen iskee flunssa. Paranemaan päin jo onneksi, mutta se on vähän sekoittanu etenkin tytön unia, mutta viime yö meni taas syvässä unessa. Unikoulussa tarvitaan johdonmukaisuutta & kärsivällisyyttä vanhemmilta ja se kannattaa kerralla viedä loppuun ihan jo lapsen takia. Unikoulun ajankohta kannattaa siis miettiä tarkkaan, koska valvomista siinä vanhemmille tulee väkisin. Lapsi kyllä oppii nukkumaan ja silloin unikoulu palkitsee sitkeät vanhemmat. Saa kysyä, jos tulee mieleen jotain :)

6 kommenttia :

 1. Hienoa, että teillä on nyt hyvin. Juu näissä onkin hyvä muistaa, että unikouluja on erilaisia. Meillä neiti heräili syömään monta monta kertaa yössä 7kk iässä niin me teimme niin, että ainakun hän heräsi niin jonmpikumpi meistä vanhemmista otti hänet syliin ja rauhoitti siinä ja laittoi takasin sänkyyn. Näin teimme 3yötä! Eka yönä heräsi varmasti 10kertaa, toisena 5 ja sitten 1. Aina annoimme aamuyöstä 4.00 maitoa. Hän siis meni nukkumaan 8.00 ja heräsi aamulla 8.00. Edelleenkin hän nukkuu 12h joka yö ja ikää on kohta 5v. :) Eli lempeitäkin unikouluja on, kun yleensä sana "unikoulu" saa ihmiset ajattelemaan huudattamista. Sitä en ymmärrä kyllä itsekään.

  Ihanaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ensimmäinen yö on se itkuisin, mutta neiti aina rauhottui
   tassutteluun tai kun otti syliin. Mahdollisimman lempeä koulu, mutta
   Varmasti riippuu lapsesta millaine tepsii parhaiten. Meilläkin poika nukkunut
   Unikoulun jälkeen yöt putkeen, että kyllä siitä hyötyä on :) kiitos samoin sinne :)

   Poista
 2. Hieno homma että unikoulu onnistui hyvin ja saatte koko perhe nukuttua paremmin.
  Pikaista paranemista lapsille.

  VastaaPoista
 3. Meillä just menossa unikoulu 7 kk pojan kanssa, joka on ollut aina superhuono nukkuja. Annatko maidon aamuyöstä pullosta vai miten? Kun meilläkin on nyt kahtena yönä ollut pahin se aamuyö eli klo 3-4. Ollaan "herätty" kolmesti tuon tunnin sisään. Mä sain neuvolasta neuvon, että ei mitään sais antaa yöllä, mutta oishan se kiva, jos vähän helpottais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetän 5-6 aikaan. En anna siis mitään ennen tuota. Neiti nukahtaa 20-21 aikaan, eli
   5-6 on hänelle aamu. Mutta tankattuaan nukahtaa kyllä vielä uudelleen ja herättyään noin 7-8 aikaan saa aamupuuron :)
   Tsemppiä! Miten yö muuten menee?

   Poista
 4. Hyvästä aiheesta kirjoitit! Meillä on suunnitelmissa tämä kolmannen murun kanssa aloittaa unikoulu. Yöt menivät ihan sekaisin kun 6kk tuli täyteen ja liikkuminen samalla lisääntyi. Nyt on aika antaa yön olla nukkumista eikä tissittelyä varten :) katsotaan milloin olisi se sopiva päivä.

  VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentistasi !